Hungarikum

 

Értékgyűjtés a generációk útján

A HUNG-2016, 3836 számú pályázati azonosítóval rendelkező programunkban Szigetköz, a Mosoni-sík és a Felső – Csallóköz tájegységek hagyományos mesterségeit gyűjtöttük össze és ismertettük meg, hogy elősegítsük a fenntartásukat.. A projekt előzménye a korábbi évben megkezdett, szintén Hungarikum pályázat keretei között megvalósított sikeres tevékenységek. Akkor a kimlei iskolások a KöVi – közösségi videózás módszerével a horvát hagyományokat gyűjtötték össze több téma mentén (gasztronómia, népviselet, vallás, népszokás, Borbálázás).

A Szigetköz –Mosoni-sík LEADER Egyesület működési területén lévő kisbajcsi, hegyeshalmi és kimlei iskolákkal és a régóta szoros kapcsolatban lévő két felső-csallóközi iskolával - Somorja, Béke - együttműködve kívántuk a helyi értékek összegyűjtését folytatni, a tanult módszert továbbadva kiterjeszteni az említett tájegységekre is.

Kisbajcs, Hegyeshalom, Kimle, Béke (SK), Somorja (SK) települések iskoláiban az alsó tagozatos tanulók részére rajzpályázat, a felsős tanulók részére szellemi vetélkedőt hirdettünk meg a hagyományos szigetközi és mosoni-síki mesterségek témakörben.

Az alsó tagozatosok három mesterségről szóló mese alapján rajzokat készítettek. A legszebb munkákat beküldők oklevelet kaptak, ezenkívül mindegyikük könyvjutalomban részesült.
A felső tagozatos diákok egy interaktív szellemi vetélkedőn mérhették össze tudásukat. A vetélkedőre ajánlott szakirodalomból készültek a gyerekek. A foglalkozáson, négy fős csoportokra osztva ötletes rejtvényeket oldottak meg a tanulók, különböző növényi magvakat határoztak meg, amelyeket néhányan (csakis a minél pontosabb meghatározás miatt) meg is kóstoltak. Szólások, közmondások értelmezése által verseket fogalmaztak a valamikori pásztorkodással, halászattal és aranymosással kapcsolatban. Megcsillanthatták tudásukat a rajzolás, valamint a konyhaművészet terén is, például egy vízimalom megalkotásánál vagy a kalács elkészítésének tudományában. Az első három helyezett csapat oklevelet és könyvjutalmat kapott.

A projekt második szakaszában tavasszal, az Egyesület tagjai ismét programot szerveztek az iskolákba, de ezúttal mesteremberekkel érkeztek. A mesterségekről ősszel megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is kipróbálhatták a diákok. A térségi jellemző szakmák közül a csuhéfonás, a fafaragás és korongozás fortélyait oktatták a szakmabeliek. A foglalkozások végére mindenki saját munkadarabbal büszkélkedhetett. A kimlei iskolások a szintén Hungaricum projekt keretei között megtanult közösségi videózás módszerét segítették elsajátítani az intézményekben, így a program zárására egy kisfilm is készült. A videózás eszközeit a gyerekek megkapták, amivel később további értékgyűjtést végezhetnek településeiken.

hungarikumbizottsaglogo
fmlogoszines

Sub galleries

Papp-Huba-6-evesNew gallery
 

 

.

© 2017 www.szms.hu - www. webix.hu

 

fm_logo_szines.jpg

leader_logo.jpg

Logo unio.jpg

index.png

Szechenyi2020.jpg